Hulinapäivät lukioissa – penkkarit, vanhojentanssit ja valokuvaus

Kylläpä on vierähtänyt aikaa edellisestä päivityksestä. Ihan liian kauan. Mutta nyt voisi taas yrittää herätellä henkiin tätä blogia, kun lähitulevaisuudessa on muutamiakin mielenkiintoisia blogimerkintäaiheita tiedossa. Viime vuosi on ollut sellaista hässäkkää uuden työpaikan, uuden kodin ja sen remontoinnin ynnä muiden muutosten kanssa, että kamerakin on ollut kädessä entistä vähemmän. Kyllä tämä tästä kuitenkin taas aktiivisuudeksi muuttuu, oman elämän aikataulujen muuttuessa aika merkittävästi.

Tällä kertaa blogimerkinnän teemaksi nousee kuitenkin tulevan viikon hulinameininki suomalaisissa lukioissa. Canon Suomi otti minuun yhteyttä FB-sivuni kautta ja pyysi minulta vinkkejä penkkaririehan ja wanhojentanssien kuvaamiseen. Siispä pengoin vähän vanhoja arkistojani ja kirjoittelin muutamia vinkkejä. Tässäpä niitä olisi, vähän laajemmin kuin Canonin FB-sivuilla pystytään julkaisemaan:

Tuleva viikko, viikko 7, on Suomen lukioissa jännittävää aikaa. Abiturientit suorittavat ylioppilaskirjoitusten kuuntelukokeita ja odottavat torstain penkkaririehoja. Lukion toisen vuosikurssin opiskelijat puolestaan valmistautuvat kuumeisesti nousemaan esille lukion vanhimpina opiskelijoina, vanhojentanssien pyörteissä. Ykköset odottavat näkevänsä niitä traditioita, jotka heitä odottavat seuraavina lukiovuosina ja me opettajat, no, me odotamme tuntevamme itsemme taas niin vanhoiksi, kun kuitenkin tuntuu siltä, ettei niistä omistakaan penkkareista vielä ihan niin kauan aikaa ole. No on niistä, ihan oikeasti, mutta tämähän vain kertoo siitä, miten vahvoja muistoja näistä traditioista muodostuu. Ja niitä muistoja on ihana virkistää valokuvia katsellen.

Olen päässyt todistamaan näitä lukiolaisen elämän juhlahetkiä jo yli kymmenen vuoden ajan ensin historianopettajan ja viimeisten vuosien aikana opinto-ohjaajan roolista. Opon rooliin on vuosien mittaan melko luontevasti liittynyt valokuvaajan rooli, koska sivutoimisena valokuvaajana kuljetan mielelläni Canon 6D:ni mukaan kaikkiin oman työpaikkani tapahtumiin taltioidakseni työ- ja kouluyhteisöni arkea sekä juhlaa. Penkkarit ja vanhojenpäivä ovat lukioiden vuosikalenterissa aivan poikkeuksellisen hieno parivaljakko. Joka vuosi nuorten iloa juuri käsillä olevasta hetkestä ja ylpeyttä omasta opinahjostaan on upeaa kuvata.

Jos siis sinun nuoresi tai ystäväsi tai kummilapsesi on tänä vuonna juhlimassa omia penkkareitaan tai tanssii vanhojentanssinsa, tässä muutamia vinkkejä tilanteiden ja muistojen taltioimiseen. Esimerkkikuvani on otettu vuosina 2014-2016 Salon lukiossa, jossa olin tuolloin töissä. (Terkkuja vain SaLun abeille & wanhoille noiden vuosien ajalta!)

Penkkarit

Jos mahdollista, käy jo koululla seuraamassa abien ohjelmaa. Kuvaa nuorten riemua, he poseeraavat mielellään ystäviensä kanssa. Et voi olla hymyilemättä itsekin.

img_5575

Nappaa kuvia myös asukokonaisuuksista. Useissa lukioissa penkkarit tarkoittavat naamiaisasuihin pukeutumista, mutta muutkin asut kertovat lukion traditioista ja hetkestä tarinoita, joita nuori haluaa muistella myöhemmin.

img_5618

Kun abit kipuavat rekkoihinsa ja lähtevät ajelulle heittelemään karkkeja, kuvaa rekkojen somistelakanat. Abit ovat nähneet niiden eteen valtavasti vaivaa ja ne sisältävät usein sisäpiirin vitsejä sekä viittauksia lukio-opintojen arkeen ja ajankohtaisiin populaarikulttuurin ilmiöihin. Todellisia muistojen kuva-albumiaarteita, siis!

img_5840

Yritä bongata rekan lavalta oma abisi kavereineen. Iloiset, namuja heittelevät nuoret ovat värikästä kuvattavaa. Älä kuitenkaan astu ajoradalle vaan käytä zoomia / teleobjektiivia päästäksesi lähelle kohdetta!

img_5879

Jos pakkasta on penkkaripäivänä paljon, muista huolehtia kuvauskalustostasi kunnolla, kun tulet takaisin sisätiloihin.

Vanhojentanssit (tai Wanhat)

Kuvaa jo nuoren valmistautumista kotona. Ideoita saa esimerkiksi Instagramista, seuraamalla dokumentaarisia hääkuvaajia. Yksityiskohdat näkyviin! Kampaus, mekon koristeet, kalvosinnapit, tanssikengät…

img_3073

img_5937

Vanhempien tanssiesitykset pidetään yleensä urheiluhalleissa tai liikuntasaleissa. Se tarkoittaa haastavia valo-olosuhteita. Varustaudu valovoimaisella optiikalla ja muista, että perussalama ei juuri jättisalia valaise. Opettele siis kamerasi asetukset ja esimerkiksi kevyen ylivalotuksen salat.

img_6018

img_6296

Lähes kaikissa lukioissa tanssitaan juhlava poloneesi. Se on usein kulkuemuotoinen sisääntulotanssi, jonka aikana ehdit vaikka vähän leikitellä. Pidennä valotusaikaa ja kokeile panorointia, kun värikkäät mekot vaeltavat ohitsesi. Saat tuloksena tanssi-impressionistisia otoksia! Muutenkin tanssiaismekkoja kuvatessa kannattaa muistaa, että joskus on ihan hyvä antaa liikkeen näkyä kankaissa. Pieni epäterävyys ei useinkaan haittaa, kun kuva on selvästi otettu tanssin aikana.

img_6970

Jos mahdollista, selvitä etukäteen nuorelta, millä puolella salia hänen tanssipaikkansa on. Usein muodostelmat pysyvät samankaltaisina läpi esityksen ja on harmillista, jos olet kamerasi kanssa väärällä puolella jumppasalia. Teleobjektiivista on apua, jos joudut kauas kohteestasi.

img_6077

Joskus hyvän kuvan nappaamiseen vaaditaan hieman koreografian seuraamista. Vanhat tanssit ovat usein “toisteisia”, joten seuraa esitystä säkeistön verran ja nappaa sitten parhaat poseeraukset.

img_6231

Muista kuitenkin sekä penkkareita että tansseja kuvatessasi myös itse katsoa välillä ympärillesi muutenkin kuin tähtäimen ja objektiivin läpi. Keskity nauttimaan nuorten ilosta. Et tarvitse tuhansia ruutuja muistikortille, vähempikin riittää, kun korvien välisellä muistikortilla on sisältöä! Ja hymyile nuorille, rohkaisevasti. Tanssiminen on jännä tilanne ja harva nuori muistaa hymyillä samaan aikaan kun laskee askelia… Aurinkoisesti hymyilevä kuvaaja auttaa heitäkin muistamaan suupielensä – ja sinä saat iloisempia kuvia!

img_5969img_6312

Hyviä hulinoita, parhaita penkkareita ja upeita tansseja kaikille!

(And to my English speaking readers – this post was a welcome breaker of a long silence. Canon Finland asked me to post a few tips on how to shoot two of the big events of a Finnish senior high school year. These images are from the last day of school of the seniors and the Dance of the Old Ones, or the day of the Old Ones, during which the juniors celebrate becoming the eldest students in school. Fun times – and great photo opportunities! But posted in Finnish, so that my Finnish readers can make the most of it.)

This entry was posted in Event photography, Valokuvauksesta suomeksi and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment